HOME OBAVIJESTI KONKURSI VIDEO FOTO ČLANOVI-DONATORI KONTAKT
 

Vidi još:

- Intervju sa Osmanom Džihom u emisiji „U tudjoj avliji“

 

 

 

 

Intervju sa Huseinom Huskom Ismailovićem, književnikom iz Odžaka, koji živi i radi u Münchenu.
 
Osnivač ste i predsjednik Kulturnog udruženja „Musa ćazim Ćatić“ u rodnom
Odžaku, prepoznatljivi po objavljenom konkursu za književnu nagradu “Musa Ćazim Ćatić” za najbolju pjesmu, u Müchenu ste , također, registrovali Udruženje pod nazivom „Deutsch - Bosnischer Kulturverein Musa Ćazim Ćatić“ e.V. „   što bi u prijevodu značilo Njemačko-bosansko kulturno udruženje „Musa Ćazim Ćatić“. Koji su projekti predviđeni u programu njemačkog Udruženja?
 
Ismailović: Cilj njemačkog Udruženja je da pokušamo upoznati njemački narod sa kojim živimo sa našom kulturom i običajima, te istovremeno da bolje upoznamo i njihovu kulturu, tradiciju i običaje.
Ovo njemačko Udruženje sarađuje sa bosanskim Udruženjem koje nosi isto ime, „Musa Ćazim Ćatić“.  Bosansko Udruženje je povodom stogodišnjice od smrti našegbosanskohercegovačkog pjesnika Muse Ćazima Ćatića napravilo reprint izdanje za pjesnikova života jedine objavljene knjige pjesama.
Njemačko Udruženje, u saradnji sa odžačkim Udruženjem, radi na projektu
prevoda Musinih pjesama na njemački jezik. To je veliki projekt i traži donatore koji će biti upisani u knjigu Musinih pjesama, koje prevodimo na njemački jezik.
 
Koliko smo upoznati u toku je još jedan književni konkurs.
 
Ismailović: Da, sada je u toku jedan za mene važan projekt „Bajramska hedija“, projekt koji je povezan sa mojim pričama za djecu “Djed Bajro” i bajramskim, ramazanskim i kurban-bajramskim radostima. Želja mi je da se bajramski običaji i ljepote tog velikog praznika kroz pero sačuvaju za nove naraštaje. Preko njemačkog Udruženja raspisao sam književni konkurs za najbolju neobjavljenu kratku priču sa tematikom Bajrama i bajramskih običaja i dodjeljivanje književne nagrade “Djed Bajro”.
Za potpunije razumijevanje same ideje i cilja konkursa navest ću razmišljanja bosanskohercegovačkog publiciste i pisca Vehida Gunića, koji je podržao ideju realizacije jednog ovakvog konkursa i utemeljivanja književne nagrade “Djed Bajro”: 


„U narodu se kaže: BOLJE JE DA NESTANE SELO, NEGO ADET U SELU. U
pričama dobrog Bošnjanina Huseina Huske Ismailovića nije riječ ni o selu ni o adetu u selu, nego o adetima čitavog jednog naroda kojem pripada i kojem pripadamo mi, poštovaoci njegove želje da i nas i one koji su možda zaboravili, vrati u vrijeme kada smo se znali radovati sitnim darovima  očekujući ih uz znatiželju i ugodnu strepnju i kada smo, više nego sada, znali i ko smo i šta smo i šta nam je činiti da ostanemo to što jesmo. Huseinova želja je da i Vi svojim bajramskim pričama doprinesete jačanju, podsticanju i vrednovanju knjževnog stvaralaštva, kulture, običaja i tradicije  Bosne i Hercegovine.”
Cilj ovoga natječaja je da se kroz bajramske priče prenesu poruke našoj omladini da ostanu na pravom putu, da njeguju i primjenjuju naše bajramske običaje iz davnina i našu tradiciju.
 
 
 
Vaše nove bajramske priče su jedna od prepreka na putu zaborava naših običaja, naše tradicije, našeg duhovnog nestanka. Posebno u dijaspori.
 
Ismailović: Cilj ovoga konkursa i  jeste da zainteresujemo i probudimo našu mladost, našu budućnost, podstaknemo želju za Bajramom i bajramskim hedijama i razvijanjem pozitivnih emocija iz kojih će se roditi ljubav za pisanje bajramskih priča. Ovim projektom ćemo doprinijeti razvijanje saosjećanja, milosti i iskrenosti kod mladih ljudi. Ovim projektom dajemo mogućnost svakome djetetu a i odraslima da dođu do izražaja i da kroz pisanje priča probude svoje emocije, maštu, pronicljivost, znatiželju i pozitivnu motiviranost da njihove priče budu među najboljim.
Očekujem da nove bajramske priče budu edukativnog i poučnog karaktera sa
zdravom porukom da omladina ostane na pravome putu njegujući našu kulturu i
običaje.
 
Za pobjednike su predviđene i nagrade.
 
Ismailović: Pored tri glavne nagrade: Laptop, PC Tablet i Smartfon žiri će odabrati još 30 bajramskih priča, koje će biti prigodno nagrađene.
Svih 33 odabranih priča bit će objavljeno u posebnom elektronskom zborniku u povodu predstojećeg praznika Bajrama, a uz pomoć donatora nastojat ćemo da ove priče budu ukoričene.
Za svaki dan Ramazana na televiziji i radiju pročitati će se jedna odabrana bajramska priča, a za Bajram će biti pročitane tri nagrađene, odnosno najbolje bajramske priče.  Nagrade će biti dodijeljene na bajramskoj svečanosti, koja će se održati u periodu od 05. do 07.  jula 2016. godine  u Odžaku.
Ovaj konkurs objavljujemo sa malim zakašnjenjem i ostavljamo malo vremena za učesnike konkursa. Svaki početak je težak i molimo vas da imate razumijevanja.
Sljedeći konkurs za književnu nagradu “Djed Bajro” za najbolju kratku bajramsku priču objavit ćemo odmah poslije dodjele nagrada i proglašenja najboljih priča.
Zahvljujući učesnicima konkursa obogatit ćemo bosanskohercegovačku
književnost za svaku godinu po jednom knjigom sa 30 najljepših bajaramskih priča.
Posjetite našu web stranicu www.djed-bajro.com  
i kontaktirajte nas preko e-maila kontakt@djed-bajro.com
i posjetite nas na Facebook stranicu: Djed Bajro i bajramske radosti 
 
(Emina Jusufović)